Tuesday, April 21, 2009

SiLA BAGi PenDaPaT..!!

hello kengkawan.!!

aku nk sgt minta pendpt korg coz aku tgh buntu gler..mcm ni citernyer..

katakan ada seorg lelaki ni (abu) berminat ngn korg..abu ni mmg lelaki melayu trakhir la senang citer..ciri2 dia..mcm ala2 ustaz amirul (ashraf muslim) dlm puaka niang rapik tu..abu ni tggal ngn fmly dia kt banting..keja kt puchong..ulang alik hari2..actually aku kenal abu ni melalui kwn aku..kwn aku ni aku dh angap mcm abg..dia dah 40 & alim..so bg dia..dia pilih drp pandangan seorg tua..& abu ni budak kg dia..mmg dorg rapat fmly since kecik.seriously dah sebulan aku wat bodoh ngn dia..x layan..caner abg tu promote pun aku wat bodoh..siap marah2 lg abg tu ckp NO WAY!! tp ye la..bak kata abu..kalo dah Allah takdirkan satu pertemuan tu..caner kita elak pun.benda tu akan trjadi..semua Allah yg merancang..aku sebenarnya patut bersyukur coz ada org sebaik & sealim tu nk kt aku..padahal bila aku cermin diri aku mcm langit & bumi amalan aku ngn dia..well mungkin ada kebaikan aku yg aku tak tau..tp Allah nmpk..tul x?

ciri2 abu ni..:

1)alim gler..setiap waktu ke surau..kalo kt opis pun..masuk wktu jer..muka dia dh kt surau tu.
2)bilal kt surau/masjid umah dia.
3)setiap hari pas isya' dia akan mengaji till kul 10.30mlm..mmg tu rutin harian dia.kalo dia nk sms aku pun 10.30 ke atas..
4)pandai bersilat (ayah dia tok guru silat)
5)cool, softspoken ..tp giler2 mcm kita gak (dia tua setahun dr aku)
6)dh ada kereta &mmg pandai gler simpan duit..(org jawa la katakn ;-p)..tak mcm aku yg kaki habiskn duit ni..
7)tinggi,cerah & sedap mata memandang.
8)keluarga dia byk tanah kt kg tu & dia bab2 kerja kg (kerja lelaki ni mmg dia terer)..lasak gler mamat ni..suka ke laut..etc..kiranya kan aku nk bukak bsnes baru..farming & etc..dia mmg org yg aku leh harapkn tuk bsnes aku.
9)dia ni kembar..tp kembar dia dh kawin.
10) fmly dia alim tp kepala gler2..keturunan baik2 & berpelajaran gak..
11)org2 kg mmg suka gler ngn dia ni...
12) 1 st lelaki yg ingatkn aku psl solat,mengaji..kalo laki lain aku yg sntiasa kena ingat kn dorg..;-(
13)x penah nk kutuk or rendah kn org lain..dia sntiasa ckp.."saya pun manusia biasa,byk kelemahan & kesilapan..Allah jer yg sempurna.."..huhu
14)seriously...dia mmg lelaki melayu terakhir..aku sgt2 segan dgn dia..


haaa sure korg pelik gler kan knpa aku still lg susah nk accept dia..kekurangan abu ni 1 jer. .DIA HANYALAH SEORG KERANI LULUSAN SPM..kerja kt goment..aku lak ada diploma & degree (bukan nk brlagak)..mmg kalo org x tau..kalo x dia x ckp dia spm or kerani..org x kan perasan coz dia sgt2 bijak & ada karisma..kalo korg tgk dia pun korg akan ingat dia officer..aku tak rasa dia x further study dulu coz dia x pandai..tp mybe financial fmly dia time tu..or..entah..masalah & rezeki setiap org kita x tau kan..
terus terang aku ckp..aku mmg ppuan yg ada ego nya..aku fikir nti apa org akan ckp...padahal lelaki2 yg pandai keliling aku semua perangai mcm harammm...dia ni mybe x sebijak dorg..tp kalo korg baca post aku yg b4 ni..yg aku nk jadi Siti Khadijah..yes!!dia adlh lelaki yg blh buatkn aku jd mcm tu..aku blh nmpk akhirat aku caner..

lastly...

PERLU KER DI SEBABKAN SATU2 NYA KEKUARANGAN DIA TU & KE EGOAN AKU NI..AKU REJECT DIA?kwn aku ckp..aku ppuan yg sgt2 bodoh kalo mcm tu..yg trlalu pilih dunia compare ngn akhirat..dorg ckp tgk lelaki2 pandai dlm hidup aku..huru hara jer hidup dorg..tlg la aku!!aku x nk aku hancur coz ego aku yg sgt2 bodoh ni..

apa2 pun aku perlu besyukur ada org yg sgt2 baik & alim yg nk kt aku..susah nk cari kt luar skrg ni...tul x?? rezeki aku kot...

10 comments:

Anonymous said...

hi..salam kenal...
seronok baca post awak ni..

pd saya..
xsalah kalau awak cuba2 utk kenal dia dulu...
kenal hati budi memasing dulu..
jgnla terus reject...
kalau dh mula berkawan...
rasa senang...
bolehla diteruskan..
kalau tidak...
teruskan sebagai sahabat aje..
ok?..semoga berjaya...

HaNiM PoSh said...

thanks..slmt brkenalan..blh saya tau awk saper?cuak gak ni...hehe

kami mmg dlm proses kenal hati budi..coz dlm proses kenal nilah yg sy perlukan pndapat..nk teruskn or tak..b4 relationship ni pergi lg jauh..saya x nk hancurkan hati org lain coz tau caner sakitnyer hati bila kena tipu.sy mcm dlm situasi ppuan yg kawin ngn laki yg jauh muda..so dia kena fikir mulut org compare ngn diri sndiri..

apa2 pun saya x nk hancur coz kebodohan sndiri & smpi kwn2 akan ckp."g matilah ko ngn ego ko yg x brtempat tu.."huhu

effie said...

ala hanim!! tgh2 aku taip nk bg pendapat PC aku shut down blue screen...arghhhh tensen aku!!!

effie comel said...

pendapat aku...

aku rasa baik ko cuba jgn jadi bodoh kali nih...cukuplah kebodohan kau dlm memilih lelaki dlm hidup ko sebelum nih. mana tau kalu akan datang mamat alim tu terniat nak further study ke? or maybe dia jd successful businessman ke? who knows? harap2 ko tak buat satu lagi keputusan yg bodoh hanim.. (aku pon dh tak sanggup nk dengar citer2 sedih kau tuh..heheheheh) Anyway, kawan dulu baru tau...terlalu cepat untuk ko buat keputusan sekarang ni..pk baik2 k? for your own good..

hnstories said...

Hanim...

Laki ni sama ke ngan laki dalam facebook tu? sbb aku rasa laki yg ko citer ni mcm baik ajer, tp laki yg ko ckp kt facebook tu mcm xjujur..

tp, apa2 pun.. pendapat ringkas aku.. bg lar peluang pada diri ko dan juga diri dia.. tu jer...

actually laki n pompuan dua2 ada ego.. tp kalau laki tu dah tolak ego dia utk si pompuan tu,mmg bertuah la pompuan tu.. lg2 if laki tu sebaik mcm citer ko ni.. ok?

so.. pikir2 kan lah ;)

Nas said...

tak payah!!sebab kau mmg suke rendah2 kan org..kang x psl2..ko rendah2 kan laki ko sendiri...

Ala...ape susah..solat je la istikarah...Kalau dah yakin die leh jadi abg ipar aku..go on je la..yg penting..jgn ko buat perangai lame..duk ngulurrr je....

Opss..terlebeh sudaa...hee..

HaNiM PoSh said...

woi..aku dh brtahun x menghulur k...aku dah bijak..dorg hulur aku lak skrg..just sesekali kuar tu ada rrr 50-50..biasa rrr...kalo dorg jer hulur..melekat lak sumpahan kt aku..huhu

nad said...

benggong nina haha..aku setuju ngan effie cukup la kau menyiksa diri pade lelaki yg tepahapo..blajau je tinggi tp akai tadak.aku doakan kau dpt buat pilihan yg terbaik..tp aku rase kawan la dulu ngan mamat nih..tak salah ade ramai kwn, mane tau itu jodoh kan..

Anonymous said...

Salam.
Kakak... saya nak bagi pendapat boleh? Saya pun pernah lalui benda yang sama macam kakak. Kadang-kadang kita rasakan yang taraf suatu perkara yg penting dlm hidup. Pada saya taraf mmg penting, mula-mula kawen masing2 boleh terima, tapi lama kelamaan lalaki akan rasa diri diorg dayus sebab isteri dikatakan lebih berkuasa dan lebih kaya dari mereka.

Kadang-kadang benda yang pada pandangan kita kita rase tak elok itulah sebenarnya nikmat dan kurniaan tuhan yg kita tak nampak. Manusia memang selalu diselubungi kekeliruan.

Nasihat saya, akak cube buat Solat Isktiharah, minta petunjuk dari dia. Kita Merancang, Allah yg menentukan. Sesungguhnya perancangan Allah tu lebih baik dari segalanya. InsyaAllah akan akan dapat petunjuk. Ameen. :)

a.c.H.i.k.A.n.i said...

hi Hanim..salam perkenalan...

saje nak bagi pendapat berdasarkan pengalaman..ciri-ciri lelaki idaman semua orang ada pada abu..bercinta dengan lelaki yg rendah pelajarannya adalah tak salah,selagi kita yakin lelaki itu bole membimbing kita..harta itu penting,tapi harta bukan segalanya..hanim kan nak jadi siti khadijah..sy nampak abu mampu memimpin tangan hanim ke arah itu..
dan yang paling penting,,berbincang dengan FAMILY..kalo kita terima,tapi family tak setuju..susah jugak..