Tuesday, August 4, 2009

KiSaH SeOraNG Tua.

hello!!
jumaat yg lepas aku busy gler buat 1 event ni.forum perdana anjuran majlis agama islam selangor & masjid pandan indah,ampang.ahli2 panel adalah dr haron din,dr hasan ali,dr hashim yahya & dr ridhuan tee..aku busy kt situ dr ptg till lah kul 1 am.ok bukan tu aku nk citer..nti post akan dtg baru aku detail psl forum ni..

lebih kurang dlm kul 6 lebih tu..tgh2 aku brdiri tgk staff aku kemas hi-tea & setting meja buffet for dinner..tiba aku ditegur oleh sorg atuk tua ni..tangan kanan dia pegang sepiring bihun & tangan kiri pegang gelas teh tarik.t-shirt dia sgt2 lah lusuh & berlubang2..kain sarong & kopiah pun sgt2 lusuh.dah hampir x de colour.kaki dia menggigil coz tak larat berdiri lama..ckp pun terketar..hancur hati aku tgk atuk ni..(serious nk menitik air mata..tp aku tahan & cuba senyum sambil borak)

kat bwh ni perbualan kita org dlm bahasa perak yg sgt2 pekat.dia org perak.so sila baca dlm slang perak tuk lg mendalami ;p

atuk: dorg mmg sediakan makanan yer tuk ceramoh ni?
aku: ha'ah..3 kali mkn..minum petang,mkn mlm & supper.
atuk:ooo banyok yerr deme bg makanan..bagus lerr..buleh numpang mkn.
aku:hmm tapi pkcik..deme oder bukan tuk smua org..tuk brapa ratus jer..tuk petugas,ajk & penceramah..
atuk:oo yer kerr??(smbil berdiri dgn bihun,gelas tea tarik yg tak terusik & muka sgt sedih ;-(.. )
aku:eh x per..jgn risau..pkcik mkn jer semua..tak per saya tak kisah.nanti saya suruh pekerja saya sediakan khas tuk pakcik yer..tak luak mana pun pkcik..
atuk:alhamdulillah..terima kasih lah nak yer..

terus dia duduk melunjur kat lantai sambil terketar2 mkn& minum..aku yg mmg sedih dr awal duduh sekali bersimpuh depan dia..nk teman dia borak & mkn sorg2..

aku:pkcik dr mn?org sini ker?
atuk:pakcik dr perok..batu gajah..kat sini duk kt masjid rahimah kg pandan..dtg sini naik rapid tadi.
aku:oooo duk ngn anak ke pkcik?
atuk:idok..duk ngn anak sedara..numpang kejap2..lepeh ni balik semula ler ke perok..kejap sini..kejap sana..pakcik musafir.
aku:???...oooo kt kg ada la anak smua?
atuk:idok..sedara mara ada lerr..(ooo sedih nyer rupanya dia x de keluarga..;-(..)
aku:ngaper pkcik sllu dtg kl?
atuk:KL ni kayer nak..idok mcm perok..kami miskin..sini KL mewoh..masjid banyok org sedekoh makanan..buleh numpang..mana2 masjid pkcik dengor ada ceramah..pkcik dtgla..dgr ceramoh.
aku:lepas ni pakcik buat apa?
atuk:entah lerr..balik kg kejap 1,2 bulan..nanti dtg ler balik sini..anak udah lama ker tender sini?
aku:dr bulan posa thn lepas..masjid ni mewah,baik..dia suka sedekah lg2 bulan posa..sediakn tuk sahur & buka..
atuk:oo yer kerr??seronok nyerr..(sambil tenung jauh dgn muka sedih..)

lepas tu aku adalah berbual hal2 semasa dgn atuk tu..sedih aku tgk dia..aku suruh staff aku bungkus kan kuih2 tuk dia sebagai bekal.lepas tu azan maghrib...& aku perhatikan dari jauh..atuk tu terketar2 pergi join sekali tuk mkn malam dgn ajk lain.aku nak bungkus kan makanan tuk bekalan dia balik..tp memasing sibuk tuk solat maghrib & jemaah yang hanpir 3000 org tu..buat aku tak jumpa dia dah lepas tu.aku nk sangat bg dia bsnes kad aku..senang dia nak call kalau dia ada apa2 emergency nanti..aku sgt berharap dia tak terus musafir mcm tu sampai bila2..dengan keadaan dia yg uzur,pakaian& beg sandang yg dah usang.harap2 ada sedara mara yg sudi jaga dia smpi habis nyawa dia kt dunia ni..

aku sgt harap satu hari aku akan jumpa dgn dia lg..kalo dipanjangkan umur..insyaallah.. :)

5 comments:

fz said...

pulau pandan jauh ketengah,
gunung daik bercabang tiga,
hancur badan dikandung tanah,
budi yang baik dikenang juga.

semuga bisnes anim akan bertambah maju lagi..

KaMaLiA said...

sedih gile cerita u :(

HaNiM PoSh said...

kak g : thanks & aminnnnnnn...

kem:i lupa lak nk amik gmbr atuk tu..(x sanggup sebenarnya)
kalo u ada time tu sure u nk meraung tgk..i till skrg terfikir..apa atuk tu mkn hari ni ek?? ;(

HaNiM PoSh said...

kem:my sis yg dua org tu x habis2 suh i delete post ni since hari tu..dorg x sanggup baca smpi habis..;((

Ira The Antagonist said...

Ya Allah.. xde keluarga ke?
kalau maze pn, maze akan bg dye bekalan!! :(( (nanges! maze menitik air mate!!! klau maze tgk dye agaknye.. mesti lg berjurai2 air mate!!) Ya Allah, semoga Allah je la yang lindungi dia...
musafir tu... Susah la... naik rapid je....
gi ddk umah sedare.. yg sedare dye tu xkn la xde hati nk tlg atuk tu!!!
(marah ni!!)