Wednesday, December 30, 2009

DaH 4 Thn Umur Dia...

bulan ni genap 4thn umur company aku...
~~~~ALHAMDULILLAH...~~~
terlalu byk pengorbanan & air mata aku laburkan selama 4 thn ni..
aku start bisnes dlm umur yg sgt2 muda..23thn..time kwn2 smua still lagi enjoy dgn usia muda dorg..aku korbankan usia muda aku utk family..sedar tak sedar aku dah 27 thn sekarang..(Alhamdulillah aku di lahirkan hujung thn..so maintain muda.. ;-p )

ok..nak share tak kategori2 pengorbanan aku tu??
jom laaaaaaaaaaa..... (^_^)

1)study..
company ni start dec 2005..time tu aku part 3 degree..(kebetulan aku mmg buat degree off campus)..Allah jer yg tau mcm mana azab nyer aku tanggung..siang keja..ptg kul 4 rushing ke shah alam (UiTM)..coz kelas start kul 6-10..gi kelas kekadang naik keta..kekadang naik rapid bus..kalo naik bas mlm kena balik tumpang kwn.dia hantar smpi putra bangsar then naik tren ke setiawangsa.then parents amik kt sana.sampai umah hari2 kul 12 lebih.esok subuh2 sambung keja.mcm tu laa brapa tahun..mana nak semak fikir study,assignment,bisnes..etc..tapi Alhamdulillah..berkat kesabaran ku berkorban tuk family..Allah bg aku grad dgn cemerlang..SIAP ADA BINTANG LAGI DEGREE!! (^_^)

2)masa & tenaga..
ni lagi jgn citer laaa...kekadang tido 1-2 jam jer sehari..kul 2am dah kena kuar umah ke tempat event tuk setting ngn staff semua.badan letih jgn citer..sampai naik kebas badan coz letih sgt! letih badan coz tak rehat2,letih otak coz byk kena fikir..tu yg badan kejap naik,kejap turun..senang gler!!

3)kawan2 & enjoy..
terlalu byk aku korbankan masa tuk TIDAK enjoy & lepak ngn kwn2..weekend busy ngn keja or kelas..kalo ada free time..time tulah yg aku nk dpt kan rehat yg cukup & recharge energy..kwn2 aku time tu adalah kwn2 kelas & kwn2 lain just contact ikut phone ,ym or fb jer.. (T_T)..aku hilang & renggang ngn kwn2..adik2 aku kutuk aku ckp aku tak dek life & kwn2..aku diam jerr..malas nak jwb coz dorg tak tau pe yg aku rase & alami..(T_T)..tapi since grad degree may last year,perlahan2 aku start close balik ngn kwn2 & blajar enjoy balik mcm time diploma dulu..

4)makan gaji...
since dulu aku nak sgt keja mkn gaji..aku dpt byk offer. tapi semua terpaksa aku tolak..coz abah suruh aku handle family bisnes..1,2 tahun mula dulu aku sentiasa memberontak & menangis2 melawan..coz aku sgt2 nak mkn gaji..nak lari drp semua ni..aku rase best tgk kwn2 yg mkn gaji..tak yah semak otak mcm aku..tp alhamdulillah aku sentiasa ada best frens yg support aku & ckp.."JGN JADI BODOH HANIM..SEMUA ORG NK JADI MCM KO.."..
tu belum lagi aku nk dengar soklan sedara mara,nenek yang asyik duk tanya .."keja ngn family kerr??bila nak keja mkn gaji??"..aku cukup stress nak jwb..dulu aku diam..tapi skrg aku jawab.."nak further masters part time & jadi lecturer part time.sambil bisnes!!"..baru semua DIAMMMM...(T_T)

5)lelaki @ kekasih..
ini lagi laaa...sepanjang 2 thn ni..dah lebih 10 org lelaki aku try tuk "close"..tapi bila makin lama aku nampak mcm dorg ada potensi nak amik kesempatan/tak paham keja aku/perangai mcm "syiall"..aku pun cpt2 selamat jln romeo..family aku cuma tau aku close ngn 1,2 lelaki jer..coz tu jer yg aku reveal..yg lain aku senyap2 jer..malas nak citer..bila parents aku tanya mana hilang laki2 tu semua??aku just senyap..malas nak "aib" kan laki2 tu..biarkan jadi rahsia aku & "dorg"..
selama ni aku malas nak serious fikir psl laki coz terlalu byk benda nk di setel & di dahulu kan..dpt lak yg jenis tak paham bahasa..lagi menambah beban aku..prinsip aku..ALLAH TAU BILA MASA YG SESUAI TUK AKU BERCINTA..ORG TU AKAN "DTG"..AKU SEKARANG CUMA PERLU SETEL KAN SEGALA2 PERKARA YG PENTING..SEMENTARA TGH SINGLE & TAK TERIKAT..DULU KAN FAMILY & SENANG KAN DORG DULU..ALLAH TU ADIL.. :-)

Alhamdulillah..pengorbanan ku makin membuahkan hasil..bisnes makin smooth & menampakkan sinar..beban kat kepala dah makin kurang..jiwa dah makin tenang & aku dah mampu nak tarik nafas lega perlahan2..kalo dulu aku selalu menangis sorg2 kat bilik bila stress or nanges kt best frens..tapi sekarang aku makin kuat & dah tak nangis kalo stress..

semoga 2010 makin menambahkan sinar utk diri aku & bisnes..mungkin dah sampai masanya utk aku start fikirkan impian aku sendiri...semoga pengorbanan aku utk parents & family selama ni Allah balas dengan kebahagiaan utk diri ini..

moga impian aku daripada kecik utk menjadi SITI KHADIJAH akan di makbul kan..makin lama aku dah makin nampak laluan & arah tuju ku..aminn ya rabbulalamin...

2 comments:

AdiHana said...

Amin~
Insyallah Hanim, aku tau kau boleh :)

HaNiM PoSh said...

adi hana: thanks!!!sob..sob..
happy 2010!!
wei bila nk berjimba sesama nih?? ;)