Tuesday, March 24, 2009

HeBaT BuDaK Nihh..!!

hello kengkawan!!!

sebenarnya aku baru jer balik dari meeting ngn AmBank HQ kt klcc tu.tetiba lak rajin nk berblog. kali ni nk citer psl adik nur mardiah ni..actually dh lama sebenarnya nk citer psl dia ni..tapi..biasa rrr..=D

ok..budak ni mmg smua org tau rrr kan..pandai gler..20 A tuh..perghh!!selagi ada semua subjek dia amik..kalo aku dah berasap kot kepala..sama byk ngn asap keretapi pakai arang batu tu :-p.
yg aku gler kagum coz dia amik smua subjek & paling pnting all science subjek pun..chemistry,physic & add math..biology jer rasanya dia amik..ganti ngn general science.tu yg lg membanggakan coz dia pandai & amik gak science subjek.so all the chinese x le rr kan pertikai kn dia..so x de la dorg akan ckp mcm ni kann.."alaaa dia amik smua subjek agama & subjek biasa maaa..".;-p

pastu biasa rr kan dah pandai baru rr smua nk dtg sponsor..petronas,mara,etc..dia nk amik physic kan??so better dia amik kt europe ke mn2 rr selain dr negara2 arab tu..coz dgr citer science courses kt arab x brapa nk ok..entah..org ckp rrr..mn den tau..den duk UiTM tu jorr haa..UiTM di hatiku..=D

aku nk citer sbnarnya psl backgroud bdk ni & caner dia leh mantap glers mcm tu sgt..b4 tu..jom kita tgk umah dia jap..ni haa kt bwh ni...jeng.jeng..jeng..

*tgk atap dia..kalo angin kuat then atap terbang sure nmpk bulan,bintang,matahari.*

hurmm kagum sgt ngn dia..ngn rumah yg dhaif mcm tu..adik bradik ramai, ayah nelayan,x cukup mkn..tp dia blh brjaya..kunci dia selain dr study..rajin puasa sunat & tahajud..haihh aku yg duk serba lengkap ni pun susah nk buat mcm tu..kecik sgt rasa diri ni..mcm x brsyukur jer ngn kurniaan & kesenangan yg Allah bg..:-(
mardiah ni x penah nk merungut time x de mknan..dia terus jer puasa..cuba kalo kita..mampukah?silap2 jd singa lapar..mengaum non-stop nk marah2 ..=D
punya la dia sllu sgt mkn roti smpi dia minat nk blajar buat roti..x de pun dia rasa menyampah,bosan tgk roti tu..lg nk blajar buat adalah..kagum..kagum!!

papepun byk yg aku bljr dr kisah budak ni..1)kalo kita usaha & sntiasa sujud kt Allah..kemenangan tu pasti dtg. 2) sabar & jgn give up dlm kejar impian walau apapun rintangan 3)saper sangka dr umah yg x brapa nk mcm umah tu..lahirnya seorg yg sgt2 bijak & mampu ubah nasib keluarga dgn ilmu dia.

pesanan aku tuk adik ni( mcm rr dia baca blog aku ni kan??haha..) "bljar & kejar lah dik semua impian..rintangan & dugaan kat depan lg sgt2 mncabar.dugaan drp segi pelajaran,duit,persekitaran & perangai manusia keliling yg kekadang kita x tau pe dlm hati & niat dorg kt kita..pe2 pun be strong & never give up (ecehh mcm ayat titanic lak ;-p )

3 comments:

ibu_uwais_ameenah said...

uitm di hatiku jugak!!

StORieS oF My LiFe.. said...

yeayy!!wujud mu di sini di tanah anak merdeka.bagai obor ilmu memayungi putra putrinya.tunjukkn aku jln ilmu utk ku menuju destinasi cita2 negara & bangsa ku...
yeayy!!jom nyanyi ;-p

nad said...

patriotik la plak kau nih hehe..pape pun aku doakan adik tu berjaye..