Tuesday, November 10, 2009

TooLonGG laaah JgN BuAT !!!

perhatian!!post ni maybe agak sensitip kt sesetengah perempuan..yg tgh emo jgn bace..saper2 yg ada rasa sentap ,terasa or hangin..mintak maap bebanyak..



aku cukup benci bila dgr perempuan2 ckp "aku terer masak air,telur goreng & maggi je yerr"..lagi2 kalo dorg ckp mcm tu dgn bangga nyer kt DEPAN LELAKI
aku nak jer lempang muka dia & ckp.."wei tlg jgn jatuh kn maruah sendiri blh tak??sile jaga kemaluan anda..!!"..lagi2 kalo dia anak 1st..(so far tak penah lg jumpe anak 1st tak kire la laki or ppuan yg tak geti masak)

trust me..bila perempuan2 tu ckp psl tak geti masak dpn lelaki2 tu..depan2 mmg dorg akan gelak & relax..tp kat belakang berbakul2 kutukan yg korg dpt..(aku dh byk kali sgt tgk kwn2 laki aku kutuk ppuan2 mcm ni.kesian gler!)

kalo anak2 raja or anak2 tan sri,dato' yg tak geti masak aku blh terima lah gak kan..coz dorg dah mmg mewah dari kecik & confirm sampai ke tua dorang akan ada maid,tukang masak semua..(walaupun alasan ni tak blh gak nk pakai)..
tapi kalo yg ckp tu perempuan2 yg biasa2 jer & lg dasyat asal dr kampung tapi ckp tak geti & tak suka masak..mmg aku series nk lempang!!

byk cara blh blajar masak.tanya org,buku resepi ,tv or internet byk kann??sedap tak sdap tu blkg citer..asalkn ada usaha & lg pun rasa tu kn subjektif.ikut tekak masing2.kalo tak sedap gak..tibai jer ajinomoto byk2.. ;p

tak perlu nk sehebat chef wan or chef2 lain..cukupla sekadar tau memasak beberapa resipi asas.tak kisah lah nk resipi western,chinese,indian,malay,thai,jawa..janji try!!

lelaki moden mcm mn pun dia nk isteri dia masak bila dah kawin.walaupun 1 jenis lauk sehari.jgn nk meraung kalo 1 hari suami tu kawin lain ngn ppuan yg pandai jaga perut dia..sedangkan yg rajin,baik pun suami cari lain..ni kan yg malas lg lah kan..??MALAS tp pandai masak blh terima lg..coz kalo dah di paksa or terdesak dorg blh masak gak..tapi kalo dah tak geti & mmg tak minat...habissslaaaaa...(*_*)

abah cukup pentingkan kita org adik beradik pandai masak since remaja.sebab dia sllu ckp "dia kesian tgk kwn2 dia sllu mengadu bini dorg tak pandai masak"..so dia tak nak suami kita org pun nanti mcm tu gak..kutuk kita org kt kwn2 dorg..

aku tak kata aku terer..biasa2 jer..tapi aku tergerak nk tulis psl ni sebab dah terlalu2 ramai ppuan yg aku jumpa mcm ni.depan lelaki kemain mcm wanita melayu terakhir..control cun,lemah lembut..sampaikn laki2 tu bg lagu "warisan wanita terkhir" lah kt dorg..padahal realiti yg sebenar2 nyer pemalas yg amatttttttttt!!melawa,control cun jer pandai!!(benci gler perempuan yg hipokrit dpn lelaki!!!)

*minta maap sekali lg tuk yg terasa hati...ni teguran yg sgt2 ikhlas drp aku..pesanan tuk diri aku gak..tuk kebaikan kita bersama.. :)

2 comments:

AdiHana said...

aku dah rasa cam kena lempangan kau nih anim~
*terus insap n pegi masak pajeri nenas. boleh? haha.

HaNiM PoSh said...

hahahaha..ko terasa lempangan ke adi hana??wei ko kan blh gak masak few lauk??ni tuk yg gler2 1 aper pun tak leh masak..!!

*wei pajeri nanas?gler hebat!!aku pun tak geti..hahahaha